Pusaka Pontianak (1965)

Poster Pusaka Pontianak

Pusaka Pontianak (1965)

Sinopsis:

Waris-waris seorang hartawan yang baru meninggal dunia berkumpul di banglonya untuk mendengar wasiatnya. Pengurus wasiat berkomplot dengan isterinya untuk membolot semua harta tersebut. Dia memberitahu waris-waris tersebut bahawa allahyarham adalah keturunan pontianak. Sesiapa yang inginkan harta tersebut mesti tinggal di banglo hartawan itu yang terletak d itengah-tengah sebuah kebun getah selama empat minggu. Sesiapa yang keluar dari kawasan kebun getah tidak akan mendapat harta wasiat tersebut yang berjumlah RM11 juta termasuk insurans nyawa sebanyak RM1 juta.

Bagi waris yang meninggal dunia ketika berada di banglo itu, bahagian harta wasiatnya akan dibahagi-bahagikan kepada waris yang masih hidup. Seorang demi seorang waris dibunuh oleh pontianak yang menggunakan terowong bawah tanah untuk keluar dan masuk ke dalam banglo tersebut. Kehadiran wakil syarikat insurans akhirnya berjaya membongkar misteri kewujudan pontianak. Filem Pusaka Pontianak diarahkan oleh Ramon A. Estella.

Pelakon: Ahmad Mahmud, Saadiah, Haji Mahadi, Aziz Sattar, Ahmad Daud, Kuswadinata, Jah Mahadi, Omar Suwita, Babjan, Ibrahim Pendek, Ahmad Nesfu.

 

Part 01

 

Part 02

 

Part 03

 

Part 04

 

Part 05

 

Part 06

 

Part 07

 

Part 08

 

Part 09

 

Part 10

 

Part 11

 

Part 12

About Retro Evergreen
Please comment if video no longer anymore...

Speak Your Mind