Menanti Hari Esok (1977)

Poster Filem Menanti Hari Esok

Menanti Hari Esok (1977)

Sinopsis:

Filem Menanti Hari Esok mengisahkan sebuah drama berat yang mengetengahkan kerosakan akhlak anak-anak remaja daripada keluarga pertengahan di dalam masyarakat Melayu. Ini kerana kurangnya didikan agama yang diterima oleh anak-anak daripada ibubapa mereka.

Kejayaan seseorang di dalam kariernya belum bererti dia juga berjaya mendidik anak-anaknya dengan cemerlang. Cikgu Talib (Jins Shamsudin) berjaya di dalam tugasnya sebagai seorang guru besar di sebuah sekolah tetapi pada masa yang sama dia gagal mendidik dua orang anaknya sendiri Jalil (Jins Shamsudin) dan Ayu (Noor Kumalasari) menjadi seorang remaja yang sempurna.

Beliau sendiri mengidap penyakit barah dan menanti hari ajalnya. Filem Menanti Hari Esok diarahkan oleh Jins Shamsudin.

Pelakon: Jins Shamsudin, Noor Kumalasari, Sarimah Ahmad, Umi Kalthum, Hail Amir, Harun Salim Bachik.

 

Part 01

 

Part 02

 

Part 03

 

Part 04

 

Part 05

 

Part 06

 

Part 07

 

Part 08

About Retro Evergreen
Please comment if video no longer anymore...

Comments

  1. arai says:

    kematian tidak wajar bukanlah contoh yang baik sebagai mesej difilemkan, tapi tidaklah mustahil boleh berlaku terhadap seseorang individu muslim yang tidak jadikan ilmu agama sebagai sempadan dalam batas-batas kehidupan. Meski pun begitu MHE berjaya menonjolkan sikap kedegilan manusia yang akhirnya insaf bila mendapati saat kematian dan harta serta wang ringgit tidak lagi bermakna selain ketulusan dan adab amalan dalam hidup.

Speak Your Mind