Mira Edora (1990)

Poster Mira Edora

Mira Edora (1990)

Sinopsis:

Filem Mira Edora mengisahkan Hapipah (Noor Kumalasari) yang berjaya dalam perniagaan. Dia mahu melupakan pengalaman pahit semasa remaja kerana putus cinta dengan Cikgu Nordin (Mustapha Kamal) di maktab perguruan dan dipaksa kahwin oleh ayahnya menyebabkan Hapipah tekad melarikan diri dan berkahwin dengan seorang lelaki Inggeris. Hasil dari perkahwinan itu dia melahirkan seorang anak dan diberikan nama Mira Edora. Selepas kematian suaminya, Hapipah pulang ke Malaysia tetapi tidak diterima oleh keluarganya.

Di Malaysia, Hapipah menjalankan perniagaan komputer di Kuala Lumpur. Dia bertemu semula dengan Cikgu Nordin yang telah bercerai. Pertemuan ini memutikkan cinta antara mereka. Sikap Cikgu Nordin yang mengambil berat menyebabkan Mira Edora jatuh cinta dengannya. Cikgu Nordin yang merasa serba salah dan memutuskan untuk berkahwin dengan Hapipah menyebabkan Mira Edora kecewa dan melarikan diri.

Bagaimanakah kisah yang berlaku selanjutnya… Filem Mira Edora Diadaptasikan dari Novel Mira Edora dan diarahkan oleh Zulkeflee M. Osman.

Pelakon: Noor Kumalasari, Julia Rais, Mustapha Kamal, Ramziela, Rahim Maarof, Accapan, Bibiyana Layola, Ruminah Sidek, Azhar Sulaiman.

 

Part 01

 

Part 02

 

Part 03

 

Part 04

 

Part 05

 

Part 06

 

Part 07

 

Part 08

About Retro Evergreen
Please comment if video no longer anymore...

Comments

  1. Anonymous says:

    Is there anyway you can upload this movie again. I miss watching this.

Speak Your Mind