Pontianak vs Orang Minyak (2012)

Poster Filem Pontianak vs Orang Minyak

Pontianak vs orang Minyak (2012)

Sinopsis:

Filem Pontianak vs orang Minyak mengisahkan Ponti dan Omi merupakan dua ekor hantu yang baru berjinak-jinak dalam dunia hantu. Ponti merupakan seekor pontianak lelaki yang pertama kerana sebelum ini urusan menjadi pontianak hanya dipelopori oleh wanita. Omi merupakan seorang anak teruna yang kehilangan punca dan kasih sayang daripada masyarakat. Oleh itu, dia membuat keputusan untuk bersahabat dengan lembaga hitam yang menjadikan beliau orang minyak.

Oleh kerana mereka masih baru dalam dunia hantu, mereka di ajar oleh hantu yang lebih berpengalaman(otai) untuk menjadi hantu yang lebih berjaya. Sebagai satu ujian, mereka secara kebetulan telah di hantar ke sebuah kampung yang sama untuk menguji kehebatan mereka dalam menakutkan orang kampung tersebut dan mereka bermusuhan. Kampung tersebut bernama Kampung Puaka. Penduduk Kampung Puaka sudah lali denga gangguan daripada makhluk halus seperti Ponti dan Omi.

Oleh itu, mereka sedikit pon tidak gentar apabila berhadapan dengan makhluk dari alam berkenaan. Suatu hari, terdapat sebuah keluarga baru berpindah ke kampung tersebut. Keluarga ini tidak biasa dengan gangguan makhluk halus. Keluarga tersebut terdiri daripada seorang ibu tunggal yang mempunyai dua orang anak. Ini adalah peluang terbaik untuk Ponti dan Omi menjalankan tugas mereka menakutkan keluarga tersebut.

Ketika ini, Ponti dan Omi menunjukkan kehebatan masing-masing untuk memastikan siapa yang lebih menakutkan. Mereka bersaing sesama mereka sehingga segala cubaan untuk menakutkan keluarga tersebut sering dipatahkan sesama sendiri tetapi setiap kali mereka gagal,mereka juga menghancurkan sebahagian daripada kampung itu. Filem Pontianak vs Orang Minyak diarahkan Afdlin Shauki.

Pelakon: Nabil, Johan, Harun Salim Bachik, Khir Rahman, Afdlin Shauki.

 

Pontianak vs Orang Minyak Full Movie

 

…………………………………………………………………………………………………………………………

 

About Retro Evergreen
Please comment if video no longer anymore...

Speak Your Mind