You Are Here: Home » Melayu » Libas (2011)

Libas (2011)

Libas (2011)

Filem Libas menceritakan tentang Adnan Saladin seorang pakar libasan dalam permainan sepak takraw (Libas), sehingga dia di gelar sebagai Raja Libas Malaysia. Kehebatan libasan Adnan sangat di geruni pasukan lawan terutamanya dari pasukan Siam (Thailand), lebih-lebih lagi Ak Nangkhon, “killer” pasukan mereka. Di perlawanan libas yang lalu, Ak Nangkhon secara kotor telah mencederakan kaki Adnan, menyebabkan kehebatannya merosot. Bukan itu sahaja, kecederaan itu juga telah mengakibatkan tekong Malaysia (Dali) parah apabila Adnan gagal menampan libasan kuat Ak Nangkhon lalu terkena dadanya. Akibatnya Malaysia tumpas kepada Thailand untuk kali kedua berturut-turut. Malah jurulatih dan rakan sepasukan, Megat turut menyalahkan Adnan kerana kekalahan itu sehingga jurulatih sanggup memutuskan pertunangan Adnan dengan Ratna anaknya.

Kebimbangan Adnan memuncak bila Mr. Wilson, seorang lelaki Inggeris sanggup menaja perlawan libas pada tahun ini, lebih awal dari selalunya. Masa yang suntuk dan kecederaan kaki yang belum pulih sepenuhnya menjadi masalah yang besar kepada Adnan. Malah kebimbangannya menjadi bertambah kerana pertaruhan perlawanan kali ini adalah bola warisan, simbol keagungan permainan sepak raga yang di warisi oleh orang Melayu sejak lima ratus tahun dahulu. Seandainya kemenangan memihak kepasa pasukan Thailand, bermakna bola warisan menjadi milik mereka untuk selama-lamanya dan Malaysia akan kehilangan bukti bahawa permainan sepak takraw adalah berasal dari Tanah Melayu dan merupakan permainan tradisi orang-orang Melayu. Dan Adnan adalah waris penyimpan bola itu.

Tanpa di ketahui oleh Adnan, bola warisan itu kini menjadi buruan oleh pengumpul barang-barang antik yang mengetahui bahawa bola warisan itu memiliki nilai sejarah dan kuasa mistikal. Tawaran terbaru untuk bola itu adalah sebanyak USD 15 juta dan tanpa di ketahui oleh Adnan juga, Mr. Wilson telah bersekongkol dengan pasukan Thailand demi mendapatkan bola itu. Apakah kesudahan filem ini? Saksikan Libas.

Pelakon: Rosyam Nor, Scha Al-Yahya, Beego, Johan Raja Lawak, Adam Corrie, Yang Kassim, Sabri Yunus

Leave a Comment

© 2011 Powered By Retro Evergreen

Scroll to top